Банев опроверга жена си: Не съм давал милиони за корупция

Бизнесменът шикалкави за офшорните фирми

Имам няколко десетки офшорни фирми. Голяма част от тях не са на мое име. Аз съм твърде дълги години в бизнеса и работя с много партньори. Това каза бизнесменът Николай Банев по повод изтеклата информация, че той и жена му са ползвали услугите на фирма „Мосак Фонсека” за създаване на офшорни фирми. „Аз нямам фирми в прекия смисъл на думата. Винаги съм си подавал данъчната декларация коректно”, съобщи пред bTV Банев.
По думите му офшорните фирми са създадени с конкретна цел. „Репресиите срещу бизнеса ми започнаха в края на тройната коалиция. Процедурата за несъстоятелност не е унищожение на предприятието, а съживяване. Аз съм инвеститор в българската икономика и като такъв социален инвеститор съм налял десетки милиони. Разградихме тоталитарната система, но не и старите задължения. Когато икономиката беше във възход, ние теглихме кредити за да ги доразвием и задълженията след това останаха”, добави Банев.
Бизнесменът опроверга думите на собствената си съпруга Евгения Банева, която пред bTV неделя заяви невъзмутимо, че семейството е плащало милиони левове за рушвети. „Корупцията е най-отвратителното нещо в България през последните години. Не съм давал пари за корупция, но чиновниците намират начин да ти вземат парите. Един от начините е чрез започване на дела”, заяви той.