Работници се жалват за полагане на извънреден труд

Алармират от КНСБ-Добрич

Най-много сигнали за нарушаване на трудовите права работници и служители в Добричка област подават за полагане на повече от 8-часов труд на ден, съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ Гинка Василева по повод на националната кампания на синдиката "ВЪЗстани за правата си!", съобщи БТА.
По думите й работодатели в частния сектор практикуват сумарно изчисляване на работното време за месец, за да не плащат извънреден труд. Синдикалният лидер коментира, че подобен подход започва да се използва и в бюджетни звена. В КНСБ постъпи сигнал за шивашка фирма в община Каварна, в която работници са заели работните си места в петък сутрин, а са били освободени в събота на обяд, каза председателят на Регионалния съвет на КНСБ. Василева добави, че все още постъпват много жалби и за неизплащане на трудови възнаграждения, за работа в "изпитателен срок" за месец-два - без трудов договор, за натиск от работодатели майки на малки деца да не ползват болнични листове и други.
В рамките на кампанията "ВЪЗстани за правата си" КНСБ открива през идващата седмица приемни в Каварна, Балчик, Тервел и Генерал Тошево, в които юристи ще приемат сигнали и жалби и ще дават консултации, информираха от синдиката.