Започна сеитбата на фасула в Добричко

Все още имат непродадени количества от старата реколта

Започна сеитбата на фасула в Добричкия регион, съобщиха от областната дирекция "Земеделие". Първите засети площи с протеиновата култура от близо 600 декара са в община Крушари.
В землищата на Добруджанския земеделски институт кампанията ще започне след 25 април, като ще бъдат засети около 200 декара фасул за семепроизводство от сорта "Еликсир" и от новите едросеменни сортове "Устрем" и "Блян", които се отглеждат за директна жътва, съобщи на БТА директорът на селекционната база професор д-р Иван Киряков. По думите му още през миналата година институтът е продал на зърнопроизводители за пролетната сеитба около два тона семена фасул.
Земеделските стопани в Добричко през отминалата стопанска година за първи път от десетилетие - след многократно намаляване на площите, засяха около 6200 декара с фасул и добиха реколта от над 807 тона. Оживлението в производството настъпи с новите финансови стимули за отглеждане на протеинови култури, които са важни за осигуряване на фуражния и хранителния баланс в страната, както и за обогатяване на почвата с азот.
Земеделските производители в региона все още имат непродадени количества фасул от старата реколта, тъй като вероятно има внос и изкупната цена не ги удовлетворява, коментира директорът на Добруджанския земеделски институт. По думите му изкупната цена на килограм боб не бива да пада под 1.50 лева.