Извънредни мерки и в Северна България заради огнищата на нодуларен дерматит

Животът

15-04-2016, 16:28

Снимка:

dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И в Плевенско се въвеждат мерки срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит

Стопаните трябва провеждат дезинфекция на фермите си

Установено е ново огнище на заболяването - нодуларен дерматит – в старозагорското село Воденичарово, което се намира в непосредствена близост до първичните огнища в село Воден и село Черногорово, съобщават от БАБХ.

Именно там днес бяха унищожени 100 доказано заболели животни.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев на пресконференция представи актуална информация за епизоотичната обстановка в страната и предприетите мерки от страна на БАБХ, във връзка с констатираните огнища.

От днес се въвеждат извънредни мерки срещу заболяването заразен нодуларен дерматит и в Северна България.

Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Разград, Търговище, Шумен, Русе, Добрич, Силистра и Варна.

Движението на едри преживни животни в тези области не е забранено, но се извършва под засилен контрол. Раздадени са инструкции на фермерите и на регионалните служби.

Забранено е придвижването на едри преживни животни в Южна България, с изключение на животните, които се придвижват до кланици за незабавно клане.

Всяка седмица се извършват клинични прегледи на едрите преживни животни в цялата страна

Забранява се провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

Една от възможните причини за поява на заболяването е криминално движение на животни, въпреки че това не е потвърдено по никакъв начин до момента

В момента от БАБХ разглеждат възможностите за борба със заболяването, ако то е предавано по друг път, като например да се напръскат поречията на реките, граничещи с Турция и Гърция – Струма, Места, Марица.

Болестта се пренася изключително лесно, като основен преносител са кръвосмучещите насекоми (куликоиди, мухи, комари, кърлежи), но се разпространява и при контакт между животни, може да бъде пренесена и механично.

Дамян Илиев посочи, че към момента не се налага ваксинация. По думите му основната причина да не се ваксинират животните е забраната за движение на едри преживни животни и търговия с продукти от тях за минимум 3 години, ако се извърши ваксинация. Това ще доведе до големи икономически загуби.

По думите му и ваксината, която се използва срещу заразния нодуларен дерматит също и не дава очакваните резултати. В Гърция е проведена ваксинация, но продължава да се констатират нови огнища на болестта. В края на 2015 година в Турция е имало 451 регистрирани огнища на заболяването, а в Гърция 116. От началото на тази година новите огнища в Турция са 11, а в Гърция 3.

Илиев е категоричен, че единственият начин да се спре разпространението на заболяването в страната е евтаназиране и загробване на стадата с болни животни. Така се свежда до минимум вероятността да се заразяват насекоми от болни животни, които да предават нататък болестта.