Меркел и европейски лидери ще посетят Турция

Ще насърчат прилагането на споразумението за мигрантите

Германският канцлер Ангела Меркел и високопоставени представители на Европейския съюз ще посетят днес турско-сирийската граница в опит да насърчат прилагането на подписаното преди месец спорно споразумение за справяне с бежанската криза, което остави стотици хиляди хора блокирани по мигрантския маршрут към Европа, съобщава Асошиейтед прес.
Днешното пътуване до турския граничен град Газиантеп, което се очаква да включи в посещение в бежански лагер, идва на фона на въпроси за законността на споразумението от 20 март между ЕС и Турция за започване на депортации на мигранти, които не отговарят на условията за получаване на убежище в Гърция, обратно към Турция.
ЕС обеща 6 милиарда евро помощ на Турция през следващите четири години за осигуряване на по-добри условия и създаване на възможности за около 2,7-те милиона сирийски бежанци, живеещи в Турция.
Месец след споразумението обаче все още малко експерти от ЕС са пристигнали на място, а редица страни от съюза не бързат да приемат още кандидати за убежище. Същевременно исканията на Турция за безвизово пътуване в ЕС за турските граждани предизвикаха дипломатически спорове.
В опит да убедят европейските и турските граждани в ползите от споразумението германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и турският премиер Ахмет Давутоглу планират да се съберат в град Газиантеп на турско-сирийската граница.
Европейската комисия заяви, че броят на мигрантите, пристигащи в Гърция от Турция, значително е спаднал от над 50 000 през февруари на около 7000 през последните 30 дни. Но Гърция, която в момента е дом на около 54 000 блокирани на територията й мигранти, които искат да продължат към вътрешността на Европа, е подложена на неотслабващ натиск, а отдавна обещаваното разселване на търсещи убежище от Гърция към други страни от ЕС върви твърде бавно, отбелязва АП.