Антон Дончев с посвещение за министър Василева на премиера в Бургас

Върху екземпляр от шедьовъра си авторът написа: „На Ивелина – признателен спомен, с надежда“.

На Световния ден на книгата и авторското право министърът на околната среда и водите Ивелина Василева бе гост на премиерата на новата книга на именития си съгражданин акад. Антон Дончев „Сянката на Александър Велики“. Върху екземпляр от последния си шедьовър авторът написа: „На Ивелина – признателен спомен, с надежда“. 
В Световния ден на книгата, авторът на романа "Време разделно" акад. Антон Дончев гостува в родния си Бургас. Писателят се срещна с читатели. Живият класик на българското слово разказа подробности за последния си шедьовър "Сянката на Александър Велики".
Това е книга, посветена на нашите прадеди траките, които победиха страха от смъртта и повярваха в безсмъртието. Тя разказва за смели мъже, родени и отгледани от земите на Балканите, които изораха браздите на нова цивилизация до границите на познатия свят. Тя е за сляпата жрица Хестия, която се опитва да премине през границите на този свят и да достигне до света на звездите. И за първите богове кабирите, за които златото на Лизимах е като меда за пчелите.