Възрастта на Принс е най-смъртоносна сред музикантите

Известните Поп и Рок музиканти умират най-често на 56, 57 и 62 години

Учени анализираха обстоятелствата и възрастта, при която настъпва смърт сред повече от 12 хиляди популярни музиканти за годините между 1950-2014. Те стигнаха до заключението, че повечето от представителите на тази група хора си отиват от живота на 56, 57 и 62 годишна възраст, съобщава The Washington Post.

Диана Теодор Кени от Университета в Сидни установи, че "Клуб 27" - феномена на рок музикантите починали на 27 години (Джими Хендрикс, Кърт Кобейн, Джанис Джоплин, Ейми Уайнхаус) - вероятно е мит.

Пиковата възраст за настъпваща смърт при рок и поп изпълнителите е 56 години (2.3 на сто от смъртните случаи), смъртността на възрастта на Принс (57 години) е на трето място.

В допълнение, Кени доказва, че средната продължителност на живота на музикантите е почти 25 години по-кратка от тази на населението на САЩ.

Средно, шансовете за смърт от злополуки са от пет до десет пъти по-високи, броят на самоубийствата се случват два до седем пъти по-често. Животът на рок и поп изпълнителите е пълен с тъга и страдание, подчертава ученият.

Идеята за "Клуб 27" не е  възникнала въз основа на статистически данни, отбелязва Кени, а от съвпадението: през 1970 г., на тази възраст почина Джими Хендрикс, само след две седмици си отиде и Джанис Джоплин, а на следващата година - Джим Морисън. Всички те са били на 27 години, и яркостта на таланта на тези музиканти е накарала фенове да обърнат внимание на странното явление.