Гигантска арка ще блокира радиацията от Чернобил

Това се планира през следващото столетие

В средата на голямата зона за сигурност в Северна Украйна бе построена най-голямата в света наземна подвижна структура, за да се предотврати разпространението на смъртоносната радиация от мястото на ядрената катастрофа в Чернобил през следващите 100 години, съобщи Ройтерс, цитиран от "Дневник".

На 26 април 1986 г. провален тест за сигурност в атомната централа Чернобил в Украйна, тогава в Съветския съюз, предизвиква облак с радиоактивни отпадъци, преминал през части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавието. Над 100 000 души са принудени да напуснат завинаги зоната за сигурност, простираща се през границата на Украйна и Беларус. Здравето на неизвестен брой работници, пристигнали да обезопасяват мястото, е увредено завинаги. Набързо е построен бетонен саркофаг за авариралия реактор номер 4, за да се спре разпространението на най-силната радиация, но от 2010 г. насам започна да се работи по намирането на по-трайно решение.

Новата 30 000-тонна арка се вижда от километри. По-късно тази година тя ще бъде изтеглена до мястото, за да блокира радиацията и да позволи останките от реактора да бъдат демонтирани безопасно.

"Преминахме през няколко много рискови етапа. Имаме страхове, хора сме, но вече не останаха технически предизвикателства", обяснява Винс Новак, директор по ядрената безопасност в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Банката финансира строежа на арката, възлизаща на 1.5 млрд. евро и привлече дарения от над 40 страни.

Но дори с новото съоръжение зоната за безопасност, която е с площ 2600 кв.км. (приблизително колкото Люксембург) до голяма степен ще остане необитаема и затворена за посетители, които нямат специално разрешение.

Въпреки това природата около Чернобил изглежда се възстановява. От ръждясалите покриви на изоставените жилищни сгради в Припят – най-близкия до атомната централа град, създаден да приюти работниците от централата, са избуяли дървета и храсти. Купчините обувки и семейните снимки, все още висящи по стените на апартаментите, показват колко много местните жители са бързали да напуснат мястото.

По официални данни жертвите на бедствието са 31, но мнозина други загиват заради ефекттие на радиацията.Точният брой на жертвите и на хората, чието здраве е завинаги увредено заради аварията са предмет на ожесточени дебати.