Разпети петък - Божият син е бит и разпънат на кръст

Животът

29-04-2016, 10:40

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

На Велики четвъртък осъждат Господ на смърт

Петър, най-пламенният последовател се отрича от Него три пъти още преди петлите да пропеят

Днес е най-тъжният ден - Разпети петък. Той напомня за страданията, мъченията, униженията и разпъването на Божия син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството, но да го помири с Бога.  Да пролее своята невина кръв за да изкупи тези, които вярват в Него, за да не погинат, но да имат вечен живот и мир в себе си.
Още в ранни зори, след като Исус е предаден от Иуда с целувка и арестуван от стражите на Синедриона, учениците Му се разбягват от страх. Петър, най-пламенният последовател се отрича от Него три пъти още преди петлите да пропеят. Христос - най-светият, без грях, приема смирено страданията и униженията. 
Счита се, че в този ден Исус е претърпял безброй поругания, мъка и неимоверни страдания. Това е денят, в който Го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество за да може всеки, който повярва в Него да не погине, но да има вечен живот. Божият син е разпънат на кръст с двама разбойници, единият му се присмива, другят Го моли за спасение, а Исус му прощава и го приема. Независимо от жестокостта на хората Той казва: „Боже прости им, защото те не знаят какво вършат". След като издъхва три часа по-късно станало слънчево затъмнение и земетресение.
Народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.
Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: църквата повелява тогава да не се яде и да не се пие нищо - дори вода. 
От 2010 г. с решение на правителството в България денят е неработен.