Обама благодари на Бокова за световния ден на джаза

Той е гласът на свободата

40 от най-големите световни джаз и поп изпълнители, поканени лично от американския президент и съпругата му, отбелязаха световния ден на джаза под егидата на ЮНЕСКО. Заедно с първото семейство на САЩ стотиците ости в Белия дом бяха приветствани и от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщи "24 часа".

Джазът е гласът на свободата -с тези думи американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел посрещнаха десетките гости в Белия дом, за да отпразнуват заедно за пети пореден път Световният ден на джаза след Истанбул, Осака и Париж.

Днeс ние всички заедно превръщаме Белият дом в дом на блуса. Няма как да не сме горди, че тази година джазът се завръща в своята родина Америка. Благодаря на генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е тук тази вечер, и на уникалния пианист и посланик на добра воля към ЮНЕСКО Хърби Хенкок, че заедно направихме възможно това невероятно събитие, каза Обама.

Хърби Хенкок, Стинг, Арета Франлин, Ал Жиро, Уейн Шортър, Ди Ди Бриджуотър, Мечо Валдес - тава са само част от звездните имена, които с невероятните си изпълнения буквално взривиха Белия дом. Представена от Хенкок като жената истински лидер, без която идеята за този световен ден нямаше да станат факт, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова каза, че превръщането на Белия дом в Джаз клуб още веднъж доказва огромната сила за промяна, която има джазът. През последното хилядолетие, посочи тя, джазът обиколи света не само защото е велика музика, а защото носи духовни ценности, вдъхновили милиони хора по света.

Имахте лична среща с президента Обама, той ви благодари, че превърнахте идеята за световен ден на джаза във факт, в какво е силата на тази музика?

-Джазът е инструмент да се вникне по дълбоко в историята, в уроците от расизма и дискриминацията с докосване на най тънките струни на човешката духовност.

Концертът в Белия дом беше предшестван и от Джем сешън на именитите музиканти с първата дава Мишел Обама и студенти от университетите във Вашингтон.

Задължителните дракановски мерки за сигурност за такова събитие обаче забавиха доста неговото началото.

 Заради двукратно регистрирани заплахи от Сикрет сървиз за сигурността на Белия дом днес десетките гости се наложи да чакат с часове за да се насладят на грандиозния концерт.

Дори това обаче не попречи на последвалата невероятна атмосфера не само в Белия дом, а и в целия Вашингтон, който свиреше, пееше и танцуваше под звуците на джаза.