„Евровизия“ забрани флаговете на Крим и ИДИЛ

Забранено е да се използват "дискриминиращи" атрибути, включително въз основа на езика

Организационният комитет на музикалния конкурс "Евровизия - 2016" забрани на зрителите и екипите на участниците да развяват на площада пред Концертната зала в Стокхолм, флагове на държави и отделните региони.

В официално съобщение на Европейския съюз за радио се казва, че по време на състезанието ще бъдат забранени местни или регионални знамена, плакати с търговско съдържание, знамена с политически и религиозни послания, както и знамената на спорните територии. Забранено е да се използват "дискриминиращи" атрибути, включително въз основа на езика.

В списъка на забранените знамена попаднаха "Ислямска държава", Северен Кипър, Косово, Страната на баските, Национален алианс на Пакистан, Приднестровието, както и на Народна Република Донецк и Крим. Народна република Луганск не се появява в документа.

Знамето на кримските татари, попадало под забраната, може да се използва за подкрепа на Джамала, представяща Украйна. От Киев, междувременно, настояват, че певицата ще пее на фона на жълто-синьо знаме.

Конкурсът ще се проведе в Стокхолм от 10-14 май, България ще бъде представена от Поли Генова.