Свети Георги вече ще закриля Бургас (фотогалерия)

С литийно шествие мощите на Св. Георги бяха пренесени в храма "Света Богородица"

Частица от мощите на един от най-почитаните християнски светци - свети Георги Победоносец, вече е в Бургас. Реликвата бе дарена от Света гора навръх Гергьовден и ще остане за постоянно в морския град.  
Честванията на Деня на храбростта и празник на Българската армия започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на  24-ти пехотен Черноморски полк.
По-късно Сливенският митрополит Иоаникий и представители на местното духовенство извършиха тържествен водосвет и молебен за здраве на българските войни от бургаския гарнизон. Церемонията се проведе на площад "Атанас Сиреков", а в нея участваха представителни части на военноморските, сухопътните и военновъздушните сили на Българската армия.
Гергьовденският ритуал в Бургас тази година ще остане завинаги в историята на града. След водосвета на бойните части със специална церемония бяха посрещнати мощите на свети Георги Победоносец. Архиерейският наместник отец Севастиян, придружаван от жандармерия, донесе реликвата на площад "Атанас Сиреков" и я връчи на Сливенския митрополит Иоаникий.  "Днешният Гергьовден е специален за Бургас и всички нас. Частица от мощите на св. Георги Победоносец за първи път пристига в Бургас от Атон, Света гора, което е голяма радост и благодат за православните християни. Градът ни вече освен от своя светец покровител св. Николай Чудотворец, ще бъде закрилян и от св. Георги Победоносец! Нека св. Георги да закриля и благослови хората на Бургас и ни запази от всяко посегателство", каза по време на церемонията кметът Димитър Николов.
С литийно шествие мощите бяха пренесени в храма "Света Богородица". Стотици миряни се стекоха в храма, за да видят отблизо светинята и да се помолят.