Юнкер: Мигрантската криза в Европа е пред „преломен момент”

Оградите могат да спрат бежанците да се придвижват, но никакви огради и стени не са достатъчно високи, за да спрат тези хора към Европа

Мигрантската криза в Европа е пред “преломен момент” благодарение на споразумението с Турция за спиране на притока на мигранти към Стария континент, което води до първи успех.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в коментар за Funke Media Group, цитиран от Ройтерс.

Сделката между Анкара и Брюксел позволява спиране на нелегалната миграция още в Турция в замяна ускоряване на преговорите за членството на Турция в ЕС, визова либерализация и финансова помощ.

Юнкер каза пред медийната група, че договореностите, които влязоха в сила през април, вече позволяват на Европа по-добре да направлява притока на мигранти.

„Ние сме пред преломен момент”, изтъкна шефът на ЕК.

„Споразумението с Турция дава ефект и броят на мигрантите спадна значително”, добави той.

Но според него все още трябва да бъде намален броят на мигрантите, насочващи се към континента, тъй като споразумението даде на 28-те страни членки възможност за маневриране с цел създаване на справедлива и ефективна бежанска система в средносрочен план.

Юнкер критикува решението да се изгради ограда между Гърция и Македония.

„Не споделям мнението на някои, че тази ограда или издиганите огради в Европа като цяло могат да допринесат нещо за дългосрочното разрешаване на бежанската криза”, убеден политикът.

„Оградите могат да спрат бежанците да се придвижват, но никакви огради и стени не са достатъчно високи, за да спрат тези хора към Европа, когато те бягат от война и насилие в родните им страни”, смята Юнкер.