Юнкер не се отказва от квотното разпределение на бежанци

И не е съгласен, че е започнал края на ЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер няма да се откаже от разпределението по квоти на 160 хиляди бежанци между държавите-членки. По време на първата си пресконференция за годината в Брюксел Юнкер предупреди, че разпадането на Шенгенската зона на свободно движение в ЕС би довело до неизмерими икономически загуби.


През пролетта ще има нов вариант на Дъблинската система за прием на бежанци в Европа, защото сегашната не работи, обеща председателят на Еврокомисията, цитиран от кореспондент на БНР. "Онези, които идват в Европа като бежанци, не може арогантно сами да определят къде искат да живеят. Нежеланието на някои от правителствата да вземат част от бежанците от Италия и Гърция вреди на репутацията на Съюза и те трябва да бъдат убедени да спазват ангажиментите си", смята Жан-Клод Юнкер.
"Недопустимо е подобни решения да не се изпълняват. Няма да се откажа от релокацията", каза той.


Юнкер предупреди, че работните места, транспортът, търговията и икономиката зависят от запазване на Шенгенската зона без вътрешни граници. "300 милиона евро до момента са само загубите от въведения контрол по границата между Дания и Германия. Какъв е смисълът да имаш обща валута, ако не можеш да пътуваш и работиш в Европа? Ако Шенген колабира, щетите за единния пазар ще са неизмерими", запита той. Председателят на комисията обясни, че бързо са нужни европейски патрули по външните граници на съюза, за да не се затварят вътрешните.


Юнкер не е съгласен с коментарите, че случващото се е края на ЕС. "Нямам големи илюзии за следващата година. Ще бъде трудно, но отхвърлям идеята, че това е началото на края", категоричен беше той. Редица лидери на ЕС през миналата година на няколко пъти заявиха, че кризата с мигрантите, членството на Гърция в еврозоната и разговорите за излизането на Великобритания от общността са признаци за края на блока.