Министър Павлова: Инвестираме около 370 млн. чрез бизнеса

С тези пари се създават няколко фонда за градско развитие и един фонд за развитие на туристическата инфраструктура

Около 370 милиона ще инвестираме чрез бизнеса, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството. С тези пари се създават няколко фонда за градско развитие - един фонд за София, един фонд за Северна България, един фонд за Южна България и един фонд за развитие на туристическата инфраструктура. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНТ. Тя уточни:

- Във всички тях - един гаранционен фонд за да подкрепим проекти. Там вече ще е активната роля на бизнеса. Бизнесът да е този, който да кандидатства, да получи дългосрочно нисколихвено кредитиране, което ние да сме платили през програмата за проекти свързани с градско развитие.

Коментирайки проблемите по язовир Рогозен от 7 и 8 май, министър Павлова увери, че "в момента риск няма нито едно населено място (по поречието на река Скът - бел. ред.) да бъде залято.

- Във Врачански регион има много голям водосбор на много реки, много течения, доста язовири има там, от които около 19 имат някакви забележки, но два от тях (...) Това са "Рогозен-1" и другият язовир е "Бързина", които имат проблем, - каза Лиляна Павлова. - Проблемът е в това, че не са източени навреме и поради високото ниво, съответно количество вода, което виждате там и обилните валежи, правят този проблем, който се случи. Но слава богу, ситуацията е овладяна и се прави контролирано източване. Ще бъдат пратени допълнителни помпи и допълнителен екип водолази, които да обследват стената и да видят защо не работят до край крановете за да може да се източва.

Павлова обаче посочи, че притеснителното е на другия язовир където има човешка намеса - "Някой е правил взривове и язовирната стена е силно компрометирана". Затова този язовир ще бъде обследван и ще се реши дали има смисъл да бъде ремонтиран или да бъде източен и изваден от каскадата от язовири. А те там са около 50, уточни министър Павлова. Според нея там бедствие няма, а двата язовира в община Хайредин не са били източени до 30 %, а са оставени на 70-80%. Община Хайредин носи отговорност за състоянието на тези два язовира.