Плакет за изключителни заслуги ще получи Цецка Цачева от Медицински университет - Плевен

Вузът ще отбележи тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Академичното ръководство на Медицински университет - Плевен кани преподавателите и служителите, българските и чуждестранните студенти на висшето училище, на 19 май, четвъртък, от 13.00 ч в зала „Магнум” на Втора клинична база на Тържественото честване на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Специални гости на събитието са Цецка Цачева, Председател на 43-то Народно събрание, и акад. Светлин Русев. Водещ на празника – проф. Маргарита Александрова, зам.-ректор по учебната дейност на МУ-Плевен. Toва информираха от вуза.

Празникът ще протече със следната програма: Представяне за делото на Светите братя Кирил и Методий; Изпълнение на химна „Върви, народе възродени“ от детска вокална група „Арлекино“; Приветствие на Ректора проф. д-р Славчо Томов; Присъждане на плакет „За изключителни заслуги“ на г-жа Цецка Цачева за разкриването на Факултета по фармация; Академично слово на акад. Светлин Русев; Художествени и музикални изяви на български и чуждестранни студенти; Присъждане на наградата „Най-изявен студент 2016” и на приза „Аз владея български език“ на български и чуждестранни студенти; Музикален поздрав; Празничен коктейл.

Най-българският и най-обичаният празник – 24 май – ни връща през вековете към епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий, обявени от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа. Днес българският език заема своето заслужено място сред официалните езици на Европейския съюз, а кирилицата е една от трите официални европейски азбуки.