8 милиона за картина на търг платиха в Ню Йорк

Платното „Голи тела в гората (Самата земя)“ е на латино художничката Фрида Кало

Картина на Фрида Кало, изобразяваща две голи жени, бе продадена за 8 млн. долара на търг, организиран от аукционната къща Christie’s в Ню Йорк, съобщава AFP. Сумата е рекордна за творба на мексиканската художничка.

Платното носи името „Голи тела в гората (Самата земя)“ и е нарисувано през 1939 г. Произведението беше оценено между 8 и 12 млн. долара.

Предишният рекорд за продажба на търг на картина на Кало е за „Корени“, която Sotheby’s продаде в Ню Йорк за 5,6 млн. долара през 2006 г.

Фрида Кало (1907 – 1954) е първата латиноамериканска художничка, която преминава границата от 1 млн. долара, платени за нейна творба на търг. Става дума за картината „Диего и аз“, отново продадена от Sotheby’s през 1990 г. Тогава тя достига цена от 1,4 млн. долара.

Фрида Кало е една от най-търсените художнички от Латинска Америка заради интересната ѝ личност, работата ѝ, както и поради факта, че е създала малък брой творби.

Сумата, платена за „Голи тела в гората (Самата земя)“, е рекордна за продажбата на произведение на изкуството, дело на латиноамерикански художник, което е било предложено на търг.
Картината ще бъде включена в изложба, посветена на американския модернизъм. Тя ще бъде открита в Музея на изкуствата във Филаделфия през октомври, преди да бъде показана в Двореца на изящните изкуства в Мексико през следващата година.