Картина на Златю Бояджиев е експонат на месеца за април (снимки)

Произведението е част от постоянната експозиция "Българско Възраждане", подредена в къщата на Димитър Георгиади

Регионален исторически музей – Пловдив представя известната картина "Баташкото клане" на Златю Георгиев Бояджиев в рубриката Експонат на месеца за април 2015 година. Произведението е част от постоянната експозиция "Българско Възраждане", подредена в къщата на Димитър Георгиади на ул. "Цанко Лавренов" № 1 в Старинен Пловдив.

Златю Бояджиев е роден на 22.10.1903 година в Брезово, Пловдивско. Умира на 2.02.1976 година в Пловдив. Завършваживопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров. През 1951 год. в следствие на заболяване, художникът временно спира да рисува и затова творчеството му се дели на два периода - до 1951 година и след това. Платното "Баташкото клане" е с размери 2,80 м на 2,20 м. Рисувано е през 1951 година. То е една от последните картини от първия период на художника и изобразява баташкото клане, при което са избити над 5 000 българи.

През месец юни 2014 год. картината беше предоставена безвъзмездно за показване в експозиция "Българско Възраждане"от Златин Георгиев Бояджиев, Цветана Георгиева Бояджиева – Димова и Албена Кирилова Соколова – Бояджиева, наследници на Златю Бояджиев.