Как ще отпразнуваме 24 май в Бургас

Празнично шествие, изложби и концерти за Деня на славянската писменост и култура

Бургас ще отбележи  Деня  на славянската писменост и култура с богата празнична програма.

Началото на празненствата ще бъде дадено в 10:30 ч. с традиционното шествие на бургаските ученици по главните пешеходни улици „Александровска” и „Богориди”. Тази година манифеста ще поведе ОУ „Княз Борис I”, следвано от ОУ „Найден Геров” и ПМГ „Акад. Н. Обрешков”. Очаква се в него да се включат около 6000 деца от 31 училища и 24 детски градини.  В шествието по традиция ще участват и студенти от  Бургаския свободен университет и университет „Проф. д-р Асен Златаров”, преподаватели и представители на културни институции в града.

Крайната точка на процесията е открита сцена „Охлюва” в Морската градина, където от 11:00 ч. ще започне празничен концерт с участието на детски хор „Милка Стоева”, смесен хор „Бургас”, балет „ДЮН” и хора на учителите.

От 12:00 ч. Дружеството на художниците в Бургас ще връчи приза „Млад художник на годината”. Събитието ще се състои в изложбената зала на ул. „Александровска”, 22

По същото време (12:00 ч.) „Фолклорна палитра” ще зарадва гражданите и гостите на града на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на Община Бургас, а половин час по-късно (12:30 ч.) на площад „Тройката” ще се проведе инициативата „Най-дългото хоро в Бургас”.

От 18:00 ч. Морското казино ще предложи  на своите посетители две вълнуващи културни събития. В зала „Петя Дубарова” ще се състои празничен концерт с участието на Смилена Смилкова - пиано, Елена Величкова - акордеон и Радослав Харалампиев - ударни инструменти, а в зала „Георги Баев” ще бъде представена книгата “Исихазмът, Св. Григорий Синаит и манастирите в Парория” на директора на РИМ - Бургас  - Милен Николов.

„Свободна книжарница” за размяна на книги пък ще заинтригува любителите на четенето. Те ще могат да вземат или оставят книги и различни вещи – напълно безплатно и без задължителен бартер. Инициативата ще се проведе пред „Пантеона” от 11:00 ч. до 16:00 ч.