Честит 24 май, бургазлии! (фотогалерия)

Десетки хиляди се включиха в тържественото шествие по случай Деня на славянската писменост и култура

Десетки хиляди бургазлии изпълниха централните градски улици на днешния 24 май - Празник на българската култура и славянската писменост. Родители, баби и дядовци с гордост наблюдаваха и снимаха своите деца, завършили успешно поредната учебна година.

Над 6000 участваха в традиционното шествие за 24 май - ученици от 31 училища, деца от 24 детски градини, студенти от двата бургаски университета, преподаватели и представители на културни институции в Бургас. Наред с кмета Димитър Николов, в него се включиха трима министри - Ивелина Василева, Зорница Русинова, и Лиляна Павлова,

Тази година ученическото шествие поведе ОУ”Княз Борис I”, следвано от ОУ „Найден Геров” и ПМГ „Акад. Н.Обрешков”. В края на тържествената колона крачиха и възрастни випускници от различни набори и учебни заведения.В празника се включиха няколко християнски организации, както и представителите на руската общност в града.

През целия ден в Бургас ще се провеждат различни културни мероприятия, концерти и изложби.В късния следобед, от 18:00 ч., Морското казино ще зарадва своите посетители с празничен концерт и представянето на книгата “Исихазмът, Св. Григорий Синаит и манастирите в Парория” на директора на РИМ - Бургас  - Милен Николов.

От различни сборни пунктове в града, днес ще изпратим и над 2000 зрелостници от 24 училища, които ще честват своя абитуриентски бал.