Щастлива развръзка за хората, включени по програма "Личен асистент"

След протеста на родителите на деца с увреждания, кметът Николов издейства увеличение на средствата по програмата

Родителите на деца с увреждания излязоха на протест пред сградата на Община Бургас днес. Те вдигнаха  плакати: "Позор! Нямате ли срам", а причината за това бе новият етап от програмата „Личен асистент”. Според нея лицата с увреждания имат право на грижа от личен асистент само 40 часа месечно или два часа дневно.

„Този зов на бургаските майки е напълно справедлив и то спрямо една несправедливост, която не знам как са допуснали в Министерството на труда и социалната политика да се случи. Още в началото на проекта те са дали на всички градове независимо от броя на жителите почти еднаква сума, което на практика облагодетелства само малките общини“, заяви заместник- кметът по здравеопазването Лорис Мануелян.

Кметът Димитър Николов светкавично се ангажира с проблемите на родителите и проведе ползотворен разговор с новия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя обеща, че след 10 юни за Бургас ще бъдат отпуснати допълнителни 300 000 лева  по програмата "Личен асистент". Допълнителният ресурс ще позволи увеличаване на заплатените часове за обгрижване на децата с увреждания от 2 на 6 - 7 часа на ден.

Д-р Мануелян разкри, че преди време е изпратено писмо до вече бившия социален министър Ивайло Калфин, който е обещал да се направят преизчисления и ново разпределение на средствата. Настоящето искане във връзка с програмата „Личен асистент” до Министерството на труда и социалната политика обаче е първото, което среща разбиране и еднозначен отговор, споделят от Общината.