Три лека срещу стреса и стареенето

Животът

25-05-2016, 23:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Намалете стреса и по-добрият сън ще последва

Храни борят стрес

Препоръчани след направено американско проучване

Червеното вино, мазните риби и слънчевата светлина могат да помогнат на хората да живеят по-дълго като противодействат на състаряващите ефекти от стреса. Това показват резултатите от американско проучване, извършено от университета на Индиана, САЩ.

Затрудненията и стресът оказват влияние върху човешкото тяло, променяйки гени, свързани със стареенето и продължителността на живота. Авторите на настоящото проучване от университета на Индиана, САЩ, са идентифицирали група гени, които подпомагат борбата срещу ефектите от стареенето. Един от тях, известен като ANK3, оказва ключово въздействие върху дълголетието, пише в. “Дейли експрес”, цитиран от БТА.

Изследователите са установили, че омега-3 мастните киселини в мазните риби, витамин D от слънчевата светлина и ресвератролът в червеното вино влияят благоприятно върху въпросните гени.

“Открихме група гени, които играят роля в разстройствата на настроението и стреса и изглежда са свързани с дълголетието. При индивидите, подложени на силен стрес, се наблюдават изменения в нивата на тези гени, изразяващи се в преждевременно стареене и понижена продължителност на живота”, пишат изследователите в списание “Molecular Psychiatry”.