Вандали заложиха зловещ капан на деца, разхлабвайки болтове на спортно съоръжение

Зад посегателството прозира политическа атака срещу великотърновския кмет

Вандали във Велико Търново застрашиха живота и здравето на деца, като за пореден път увредиха площадка за скейтборд, монтирана в квартал „Колю Фичето” с европейски средства. Този път обаче извършителите заложиха реален и зловещ капан за играещите деца, за разлика от предишните няколко случая, в които спортното съоръжение бе горено и подпалвано.

Неизвестните злосторници разхлабили основен държащ болт между панелите и прогорили основата на настилката от долната страна. След това залели горната част с вода, при което рискът от пропадане и нараняване на деца ставаше напълно реален. Само бдителността на служителите на общинското предприятие „Спортни имоти и прояви” и бързата намеса на общинарите предотвратиха неприятни инциденти.

От Община Велико Търново окачествиха деянието като напълно неприемливо и граничещо с престъпление. От местната администрация са категорични, че да се създава риск за здравето на децата и младите хора е постъпка, която не кореспондира със здравия разум.

Зад поредната хулиганска проява прозира политическа атака срещу великотърновския кмет Даниел Панов.

Ретроспекцията показва, че точно по време на предизборната кампания започнаха нападките срещу спортната площадка и изграждащото се до нея игрище за баскетбол. И двата обекта са част от големия проект на Община Велико Търново за подобряване на градската среда „Велико Търново – Зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”. Общата му стойност бе над 7 милиона лева, а конкретно игрището и площадката струваха около 370 000 лева. Докато траеше предизборната надпревара, жители на квартал „Колю Фичето”, вероятно насърчени от опоненти на Даниел Панов /тогавашен кмет и основен претендент за нов мандат/, започнаха да негодуват срещу спортното съоръжение с мотив, че никой не ги е питал, а децата щели да вдигат невъобразим шум. Оказа се, че никой от протестиращите, които наскоро дори изпратиха подписка до омбудсмана и бивш член на БСП Мая Манолова, не е присъствал на общественото обсъждане за обектите.

Кварталната мълва разнася, че емисари на конкретна политическа сила продължават да подстрекават „бунтовете“ срещу новата спортна придобивка на жилищния комплекс. 

Атаката срещу новите спортни обекти, които радват децата и младите хора, а и техните родители, бе възобновена неотдавна - горе-долу по времето, когато Панов бе избран да оглави Националното сдружение на кметовете в България. Баскетболният терен осъмваше няколко пъти целият изцапан с боя и катран, а площадката за скейтборд бе горена неколкократно. Почти по същото време общинските съветници от БСП започнаха да настояват за преместването на рампата, въпреки невъзможността това да стане в следващите пет години заради европейския проект, чрез който е закупена. Ако това се случи, финансовите корекции за Община Велико Търново могат да надхвърлят 1 милион лева.

От местната администрация вече направиха всичко необходимо, за да се гарантира обществения ред и да не се нарушава нощната тишина. Спортните обекти се заключват вечер, а на домоуправителите на най-близките блокове дори бе предложено те да затварят игрището и площадката. Въпреки това вандалските прояви продължават. Както вече писахме, предстои монтирането и на охранителни камери.