Африкански президент в руска схема с офшорки

Панамски адвокат издава бившите си клиенти и подставени лица на Теодоро Обианг и става защитен свидетел в Испания

Преди 10 години испанското правосъдие за първи път фокусира вниманието си върху семейство руски евреи - Владимир и Юлия Кокореви, заподозрени в пране на десетки милиони долари през испански банки, съобщава 168 часа. Миналата година руснаците емигранти и синът им са задържани в Панама и екстрадирани в Испания.
Докато престояват в арест в Лас Палмас на Канарските острови, техният бивш адвокат панамец днес е основен свидетел в скандалното дело, в което руснаците са заподозрени като подставени лица на президента Теодоро Обианг, управляващ Екваториална Гвинея 37 години.
“Ще докажем факти за твърде сериозната престъпна дейност, която разследваме. Тази дейност излиза далеч отвъд обичайното пране на пари и финансови престъпления. При обиските намерихме огромно количество документи”, казва източник от полицията пред испанския в. “Ел Паис”. Адвокатът на Кокореви Хосе Антонио Чоклан е отказал коментар за медиите, а Кокореви отричат да имат съмнителни контакти с управляващата фамилия на Екваториална Гвинея.
Според израелския сайт www.israelsmessenger.com неприятностите на Кокореви започват, след като отказват да приемат договор за 300 000 долара, какъвто им предложил бившият им панамски адвокат Исмаел Джерли от адвокатската кантора Gelri&Co. Той искал парите за бъдещи услуги и след като получил отказ, ги засипал с обидни имейли, в които ги нарекъл руска мафия и кирливи евреи. Според израелския сайт Джерли заплашил, че ще ги убие и издаде всичките им тайни, които знае, на американските и испанските власти, ако не му преведат парите по сметката.
Първоначално съпрузите не вярват, че бившият им адвокат ще изпълни заканите си. Но той отива в Испания, депозира заявление срещу тях за пране на пари и предлага услугите си като основен свидетел. От този момент животът на Кокореви се превръща в ад.
Докато руснаците престояват в арест в Лас Палмас на Канарските острови след ареста им през септември м.г., панамският адвокат дава показания пред съдия Ана Изабел Вега, председател на съда на първа инстанция в Лас Палмас, и прокурора от Антикорупционната прокуратура Луис дел Рио. Той съобщава на магистратите за собствеността на Кокореви в различни страни, особено в САЩ, за техните фирми в данъчни убежища и за някои техни машинации.
Исмаел Джерли също така е споменал имената на лицата, които са участвали в операциите по изчистване на произхода на парите. Съпрузите Кокореви от своя страна обвиняват панамския адвокат в незаконно присвояване на тяхното имущество в Панама, пише “Ел Паис”.
През декември 2015 г. испанската полиция арестува настоящия адвокат на руснаците Хуан Аренсибия, собственик на една от най-известните адвокатски кантори в провинция Лас Палмас, който не само е участвал в престъпната схема, свързана с африканския политик, но също така е помогнал на руския екип да придобие редица имоти и огромен туристически комплекс чрез офшорни фирми.
Заедно с адвоката са задържани и сестрите му Маргарита и Мария Луис. Те са обвинени в пране на пари чрез съпрузите Владимир и Юлия Кокореви според “Ел Паис”. Аренсибия няколко години е бил техен консултант. Една от сестрите му е била упълномощен агент на фирмата “Блу профайл” на Кокореви.
Кои са Кокореви?
Според доклад на испанската полиция филологът и доктор на историческите науки Владимир Кокорев и жена му, журналистка и испанист Юлия Кокорева, от 1998 г. са заподозрени като подставени лица на високопоставени членове на гвинейското правителство. Руснаците пристигат на Канарските острови през 1997 г. от Екваториална Гвинея и установяват топла връзка с панамските офшорки, където е регистрирана и фирмата им “Калунга къмпани”, работеща с Екваториална Гвинея.
От декември 1999 г. до юли 2003 г. Кокорев превежда 1 944 900 долара на съпруга на дъщерята на президента Обианг - Фаусто Абесо Фуме, който е бил посланик на Екваториална Гвинея в Москва. По думите на руснака той дал парите на Фуме като заем за строеж на вила. Пред разследващите магистрати в Испания Кокорев твърди, че зетят на гвинейския президент му изплаща заема на части и му е върнал повече от “половината”.
В периода от 2000 до 2003 г. по сметките на “Калунга къмпани” в испанската банка “Сантандер” от нюйоркската банка “Ригс” са преведени над 26,5 млн. долара от сметка на гвинейската нефтена компания в “Ригс”.
В нея е имало 700 млн. долара, получени от американските нефтени компании “Маратон” и “Ексон Мобайл”. Правото да се разпореждат с тези сметки имали президентът на Екваториална Гвинея Обианг, синът му Габриел и бившият министър на финансите Мелхор Есоно Еджо, твърдят испански издания. През банкови сметки на “Калунга” в Испания според полицията са минавали всички средства от бюджета на Екваториална Гвинея, насочвани към сметки на различни лица в офшорни зони.
От април до юли 2003 г. руският историк и бизнесмен превежда 201132 долара на племенник на Обианг. По този начин според Кокорев той му се отплатил за услуги в Гвинея и наем на жилище за моряци от неговите кораби. Според следователи в Банката на Испания по сметките на друга панамска компания на Кокореви – “Килгор корп”, е постъпило плащане от 5 млн. долара от правителството на Екваториална Гвинея.
Разследването в Испания стига до извода, че всички недвижими имоти, придобити от Кокореви в Испания (основно в Мадрид, Астурия и на Канарските острови), са на роднини на президента Теодоро Обианг. Покупките им са били платени през сметка в един от филиалите на банка “Сантандер” и са постъпвали от американската банка “Ригс”.
По време на разпита в испанската прокуратура през 2009 г., както и по-късно Кокорев твърди, че дейността му е свързана с превоз на стоки по море, а панамската компания “Калунга” управлява корабите му на Канарските острови, в Екваториална Гвинея и Панама. Той съобщава също, че е познат с Обианг от времето на СССР,
когато е бил съветник в международния отдел на КПСС. Със зетя на Обианг Кокорев се запознал, когато гвинеецът бил посланик в Москва.
Според организацията “Фрийдъм хаус” лидерът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг и семейството му се ползват еднолично от благата на държавата, в това число ресурси като нефт, газ, гори, злато, диаманти и редки метали, докато голяма част от населението живее в крайна нищета.
Експерти оценяват личното състояние на Теодоро Обианг през 2014 г. на 800 млн. долара. Докладът на “Фрийдъм хаус” става повод за начало на разследвания срещу сина на Обианг и вицепрезидент на Екваториална Гвинея - Теодорин Обианг Манге, в редица страни.
През 2011 г. Обианг-младши е обвинен от Министерството на правосъдието на САЩ в придобиване със съмнителни средства на недвижими имоти, финансови активи, личен самолет и други луксозни придобивки за 300 млн. долара.
Сред последните е и колекция от лични вещи на Майкъл Джексън за $30 млн. Обианг подписа споразумение, с което се съгласи срещу снемане на обвиненията да продаде вилата си в Малибу, автомобили “Ферари” и част от колекция и ценни книжа, а получените средства да внесе в благотворителен фонд, чрез който да се подпомагат негови бедни съграждани. През 2012 г. в рамките на разследване срещу придобиване на имущество чрез корупция на трима африкански лидери е конфискуван апартамент на Теодорин Обианг Манге от 1000 кв. м в центъра на Париж и са разпродадени негови луксозни коли на търг.