Дългогодишният реаниматор и шеф на болницата д-р Матев напуска

Мисия Бургас

31-05-2016, 16:35

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От следващата седмица д-р Матев отново шеф на болницата

Той се оттегля от ръководния пост от етични подбуди

Дългогодишният изпълнителен директор на многопрофилната бургаска болница д-р Георги Матев се оттегля от управлението.
„Мотивите са, че навърших възраст за пенсия, етично и колегиално е да се оттегля - никакви други, които евентуално могат да създадат изострена обстановка, няма такива“, коментира пред радио Бургас Матев. Като свой наследник той вижда настоящия заместник директор д-р Светлозар Георгиев. Описва неврохирурга като кадър с богат опит и възможности. Той ще трябва да довърши и най-важните проекти за болницата - реконструкцията и преместването на отделението по трансфузионна хематология, завършването на кожно-венерологичното отделение по проект на община Бургас, което до края на годината се очаква да отвори и новото приемно по европейски проект с диагностичен център и ендоскопска диагностика, предвидено за следващата година.
Болницата е в добро състояние, има дефицит, но той е следствие от недофинансирането, уточни д-р Матев. Едва днес на здравното заведение са преведени от НЗОК парите за април:
„До следобед колегите ще си получат възнагражденията. Финансово-документално отдавна са подредени и чакахме само да си получим средствата, за да им ги предоставим. Но наистина финансовите параметри не са блестящи за следващата година като договорно партньорство с касата и ще продължи недофинансирането на системата.“

За 2015 година МБАЛ-Бургас е закупила апаратура за 338 000 лева и е инвестирала в строителство за 442 000 лева. Болницата има да получава 681 000 лева за надлимитни дейности.

Рокадата в ръководството се очаква да стане на 14 юни, за когато е насрочено общо събрание на борда на болницата.