Министър Петкова инспектира газорегулираща станция "Бургас"

Мисия Бургас

01-06-2016, 17:55

Снимка:

снимка, Топ новини

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Петкова: Много специален ден за българската енергетика

Развитието на транзитната и вътрешната газопреносна мрежа на страната е основен приоритет, каза енергийният министър

Продължаваме да работим по нашите приоритети. Един от основните е свързан с развитието на транзитната и вътрешната газопреносна мрежа на страната ни. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, която инспектира работата на откритата през миналата година газорегулираща станция „Бургас".

„Правителството определя своите приоритети в областта на енергетиката много ясно. Инспектираният днес обект е много важен. На практика той осигурява захранването с природен газ на новоизграденатапроизводствена мощност в хидрокрекинг комплекса на „Лукойл". Това е изключително добра възможност за намаляване на разходите, свързани с производствената дейност на рафинерията. Това повишаване и ефективността", заяви Теменужка Петкова.

По думите й, от края на миналата година до сега „Булгартрансграз" ЕАД е транзитирала 510 хиляди кубични метра газ за най-голямото бургаско предприятие. „Това е един наистина добър атестат за добрата работа и добрия ефект на това, което беше реализирано в края на миналата година", допълни министърът.

При посещението си в Бургас Петкова обяви, че се предвиждат проверки във всички топлофикационни дружества в страната. Представители на министерството ще влязат и в заводските централи. Целта - да се провери дали са монтирани уредите за онлайн предаване на данни във връзка с вида на производството.

„Ако ангажиментът не е изпълнен се предвиждат санкции от 20 до 50 хиляди лева при първо нарушение и до 150 000 лева при второ, по предложението на министерството", каза Теменужка Петкова.