Танцьорите от „Тракийци“ в с. Калековец готвят уникален спектакъл за сцени в Европа

Новините

02-06-2016, 14:02

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Уникална комбинация от театър и фолклорни танци подготвят Катерина Катеринска, ръководител на детско-юношески танцов състав „Тракийци” към читалище „Пробуда-1927“ в с. Калековец, и ученичката Радостина Цветкова, която влиза в ролята на хореограф. Със спектакъла читалището за първи път ще участва в международен културен младежки обмен, финансиран от програма „Еразъм +“.

Проектът „Обединени социални театри”, който се реализира от Италианската организация YMCA Parthenope ONLUS, ще посрещне през юни и октомври повече от 40 младежи от пет организации в страните България, Литва, Латвия, Полша и Турция. Катеринска и Цветкова ще вземат участие в предварителната среща на партньорите, която ще се проведе на 16 юни.

Уверена съм, че младежите от с. Калековец ще се представят отлично и че след края на обмена ще се върнат обогатени с нови умения, идеи и приятелства, което е идеална възможност да реализираме подобни обмени и тук в с. Калековец, заяви координаторът от българска страна Йорданка Змиярова, която е общински съветник от Народен съюз в община „Марица“. - През годините създадохме много добри приятелства с редица неправителствени организации от цяла Европа, сега дойде моментът да осъществяваме съвместни проекти и да дадем възможност за изяви на млади хора и от най- малките населени места.“

Тя припомни, че младежките обмени дават възможност на млади хора от цяла Европа да споделят идеи и практики от сфери, интересни за тях самите. Социално включване, диалог, креативност и културно многообразие са основните теми, заложени в проекта, както и в европейска програма „Еразъм “.