Звездите на Миланската скала с концерти в България

На сцените в Русе, Бургас и Стара Загора

Италианските оперни звезди Марио Маланини, Кармело Карузо, Соня Фортунато и латвийското сопрано Алиса Зиновиева гостуват през юли в България.

В „Гран Гала Опера” майсторите на белкантото ще представят в четири града богата програма в две части, която включва избрани арии, дуети и ансамбли от произведения на Моцарт, Росини, Верди, Пучини, Леонкавало, Бизе, Сен-Санс и Лехар.с оркестрите на оперните театри в съответните градове. В Русе, Бургас и Варна на диригентския пулт ще застане световно признатият диригент Марчело Рота, а в Стара Загора ще дирижира най-младият български диригент-виенски възпитаник Димитър Косев. Ценителите на оперното изкуство ще имат възможността да се насладят на това неповторимо оперно очарование, което им предлага „Гран Гала Опера” в Стара Загора – на 8 юли, на сцената на Античния форум, в Русе – на 10 юли, в Летен театър-Военен клуб, в Бургас – на 12 юли, на сцената на Летния театър и във Варна - на 13 юли, в Двореца на културата и спорта. Всички концерти са с начален час 20.30 часа, във Варна – концертът започва в 19.30 часа. Турнето на „Гран Гала Опера”  се организира от българо-италианската компания MGA MANAGEMENT GROUP.

Повече от 20 години тенорът Марио Маланини гостува по най-престижните световни сцени, партнира си е с най-големите световни оперни певци, пее под палката на най-големите оперни диригенти в света. Сопраното Алиса Зиновиева има своите звездни мигове в Миланската скала и на сцените на редица престижни италиански и европейски оперни театри. Алиса Зиновиева и Марио Маланини са добре познати и на софийската публика от триумфалните гостувания на Русенската опера в зала1 на НДК със спектаклите на оперите „Тоска”, „Трубадур”, „Турандот”, „Бал с маски”. Брилянтното сопрано Алиса Зиновиева направи и своя запомнящ се дебют на софийска сцена в ролята на Аида от едноименната опера на Верди. Двамата изключителни артисти покориха със своите незабравими превъплъщения възторжената публика, която всеки път очакваше с нетърпение техните следващи изяви. Развълнувани от топлия прием на българската публика и с респект към големите оперни традиции на България, те с удоволствие приеха предложението да участват в концерти извън столицата. Към тях ще се присъединят още два емблематични за италианското белканто гласа: баритонът Кармело Корадо Карузо и мецосопраното Соня Фортунато. Кармело Карузо се нарежда сред най-впечатляващите  гласове на Италия и се счита от познавачите и от капризната италианска публика за един от най-добрите интерпретатори на драматичния баритонов репертоар. Години наред е и сред най-предпочитаните баритони за най-престижната световна оперна сцена – Миланската скала. Мецосопраното Соня Фортунато започва своята кариера от Миланската скала – но не като певица, а като художник и асистент режисьор. Паралелно с това даровитата „дъщеря на изкуствата”, както ласкаво я определя музикалната критика, учи пеене и през последните години се налага като една от най-търсените певици за оперни заглавия на Росини, Доницети, Белини, съвременни автори и рядко изпълнявани творби на барокови композитори.

„Гран Гала Опера” ще дирижира Маестро Марчело Рота, който се свързва освен с името на големия съвременен италиански композитор Нино Рота, но и с паметния концерт с оркестър „Тосканини” в Болоня, излъчен в цял свят с участието на Андреа Бочели и в присъствието на папа Йоан Павел Втори. В България Маестро Рота е познат от незабравимите концерти на Андреа Бочели в НДК и на стадион „Българска армия” - двамата са близки приятели и Рота дирижира повечето изяви на именития тенор. Марчело Рота е дирижирал в България и филмова музика „Рота срещу Рота” за откриването на „Киномания”/2006/. Талантливият Маестро повече от 20 години дирижира в цял свят по най-престижните музикални сцени.

 Билети се продават на касите на оперните театри в Стара Загора, Русе, Бургас, онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим в цялата страна. Цени на билетите от 20 до 40 лева.