Полицията в Несебър празнува 50-годишен юбилей

Животът

03-06-2016, 15:05

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Слънчев бряг АД съди Община Несебър

За пръв Началник на новоучреденото поделение на МВР е назначен капитан Димо Дачев

Девет плакета по повод 50 годишния юбилей от създаването на Районно управление – Несебър връчи днес на нарочна церемония Директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов. С пет от тях бяха отличени Началниците на Районно управление – Несебър през годините : Стоян Христозов, Манчо Манолов, Здравко Богданов, Васил Митев и Стайко Манев, с един – най-дългогодишния служител в управлението - Неделчо Жеков с 38 годишен стаж във вътрешното ведомството, а останалите три бяха за Кметът на Община Несебър – г-н Николай Димитров, Председателят на Общински съвет – Несебър – г-н Румен Кулев и Изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД – г-н Златко Димитров.

В церемонията бе припомнена историята по възникването на крайморското управление, стартирала на трети юни 1966 година с назначението на първите служители в Районен участък – Слънчев бряг, обслужван от Околийското управление в Поморие. За пръв Началник на новоучреденото поделение на МВР е назначен капитан Димо Дачев, сменен от подполковник Иван Желязков. Капитан Дачев отново се завръща на поста си, като оглавява Районен участък – Слънчев бряг до първи януари 1982-ра, когато е заменен от майор Стоян Христозов. Майор Христозов ръководи служителите на реда в крайморското управление до 1995 година, когато на празника на МВР – 5-ти юли е преназначен за Началник на Четвърто Районно управление – Бургас и след още две години – през 97-ма се пенсионира с общо 33 години стаж в системата на вътрешното ведомство.

Припомнено бе, че Районно управление - Слънчев бряг е пионер в България в оборудването на хотелски стаи със сигнално-охранителни инсталации против нежелано проникване. Отново в Районно управление - Слънчев бряг е оборудвана и първата дактилоскопна служба в България, като всеки оперативен работник разполагал със собствен куфар, заработила е първата автоматизирана цифрова дактилоскопна система, ползвана е първата видеокамера. През 1982 година е създаден и питомника за служебни кучета. В периода 1986 – 87 година със съдействието на Конния ескадрон към Столична дирекция е ползван и конен отряд, като с него са охранявани плажните ивици, къмпингите и масовите мероприятия. Начинанието е подкрепено от „Балкантурист”, но впоследствие конните патрули са заменени от екипи командировани служители на реда от зимните курорти, като на разменни начала през лятото охранявали Слънчев бряг, а през зимата – Боровец и Пампорово. През 1988-ма година е създадено общинско звено от служителите на реда, като финансирането е организирано, както и сега – от Община Несебър. В общинската структура се включили 90 човека, за които пример били постъпилите през 1966-та година служители в Районен участък – Слънчев бряг.

В церемонията по повод половин вековния юбилей от създаването на РУ – Несебър, освен настоящите и бивши служители на Районното управление, се включиха представители на местната власт и институции, както и подрастващите от Детско полицейско – управление. Искрено възхищение в децата пробудиха полицейските кучета, служителите от моторизирано звено „Сигма”, както и служителите от „Охранителна полиция”, които домакинстваха заедно с колегите си от „Криминална полиция” Денят на отворените врати в полицейското управление.

Честванията по повод 50 годишния юбилей ще продължат и след края на активния летен сезон – с експонирането на изложба с фотоси от живота на Районно управление – Несебър през годините, документален филм със спомени на полицейските служители и алманах, в който да се съчетаят историческите факти, постиженията на служителите на реда в дейността им по опазване на реда и спокойствието на територията на Община Несебър, както и преживяванията им от създаването на управлението през 1966 година до днес.