Кюстендилските туристи отново на път

Посетиха Златоград, връх Вейката, пещерата "Утробата”, Перперикон

Туристите от ТД „Осогово” - Кюстендил посетиха Златоград, връх Вейката, пещерата „Утробата”, ”Вкаменената сватба” до село Зимзелен, Перперикон, „Каменните гъби” до село Бели пласт и Кърджали.

Обиколиха етнографския ареален комплекс „Златоград” – един музей на открито, в който времето сякаш е спряло преди повече от 100 години, за да ни покаже как е изглеждал тогава градът. На другия ден тръгнаха към връх Вейката, висок 1463 мнв и най-южна точка на България. От билото се виждаше Гюмюрджийския залив, или както гърците го наричат, Порто Лагос. В дъното на хоризонта се мержелееше и остров Тасос. След като преодоляха връх Три кладенци и след около 4 часа ходене,  развяха българското знаме на най-южната точка на страната ни.

На път за хижа "Боровица" преминаха през Кърджали и село Енчец. До самия край на язовир „Кърджали” поеха към пещера „Утробата”, превърнала се в символ на изпълняван древен ритуал в почит на Богинята-майка. След около час разходка по екопътека се озоваха пред пещерата. Тя е дълбока 22 метра, като последните 6 са изкуствено прокопани от хората, за да оформят пътя на слънчевия лъч, оплождащ Богинята-майка в точно определен час от годината. Бяха и на светилището Перперикон. Вечерта бяха гости на манастира на отец Боян Саръев в Кърджали - "Успение Богородично".

В последния ден посетиха скалните феномени "Вкаменената сватба", недалеч от Кърджали до село Зимзелен и "Гъбите" до село Бели пласт. За времето между двете природни забележителности посетиха Историческия музей в Кърджали. Това е един от най-богатите музеи в страната откъм експонати. Помещава се на три етажа в прекрасна сграда, проектирана от руски архитект и строена през 1920 година. На трите етажа са подредени различни експозиции - историческа, геоложка с прекрасни минерали и етнографска.

Кюстендилските туристи вече с нетърпение очакват следващите предизвикателства от календарния план на ТД "Осогово". Може би това беше една добра тренировка за приключението "Черна гора", което им предстои през месец юли.