След години издирване: Задържаха мистър и мисис Смит

Крими

07-06-2016, 10:15

Снимка:

снимка, bnews.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лайза Минели разпродава колекцията си картини на Уорхол

Днес гледат мярката на двамата съпрузи, отмъкнали произведения на изкуството

Съпрузите от Великобритания Филип Томас Смит и Пенелопе Джейн Томас Смит, издирвани за кражба на скъпи картини, бяха хванати в Бургас след като бдителни полицаи разпознали лицата им. Британците са арестувани след като в продължение на 15 години са се укривали от правосъдието в родината им и са успявали да се изплъзнат.

Окръжният съд в морския град постанови постоянен арест за двамата съпрузи като се позова, че срещу тях е издадена европейска заповед за арест. Престъплението, за което семейство Смит са издирвани, е извършено през лятото на 2001 година в град Единбург. Те са проникнали в частен дом и са отмъкнали две картини на значителна стойност, използвайки подправен ключ. От апелативната прокуратура в Бургас съобщиха, че Филип и Пенелопе Смит са арестувани при опит да напуснат България и да пресекат границата с Турция.

Според окръжните магистрати, които са постановили постоянния арест, от данните, предоставени от европейската заповед за арест може да се направи обосновано предположение, че съпрузите Смит са вероятни извършители на тежкото умишлено престъпление. Магистратите считат още, че е налице опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Двамата британци вече са наели адвокати и са обжалвали задържането пред апелативния съд, който трябва да се произнесе във вторник. Ако определението бъде потвърдено, двамата ще бъдат върнати на Острова и изправени на съд.