Парламентът облекчи процедурата по почистване на реките от наноси

Измененията са внесени от Станислав Иванов и група народни представители

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за водите, които целят облекчаване на процедурата по почистване на реките от наносни натрупвания. Измененията са внесени от Станислав Иванов и група народни представители.

В момента областните управители имат задължения да организират и координират дейностите по почистване на речните легла извън границите на урбанизираните територии. Когато е необходимо и изземване на наносни отложения, областният управител да може да организира и тяхното отстраняване, предвиждат измененията. Басейновите дирекции ще издават разрешителни за дейностите, които ще се предприемат за осигуряване на нормална проводимост на реката.

Депутатите приеха на първо четене и промени в Закона за водите, внесени от Димитър Делчев и Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Измененията предвиждат да отпадне задължението за монтиране на водомери на рибарници, изградени на река, за да се отчита влизащата вода. Нашето предложение е свързано с една недомислица в законодателството, посочи Ананиев. В момента няма сертифицирана служба и водомер, който може да бъде поставен, отбеляза той. Ананиев посочи, че отмяната на монтирането на измервателна апаратура няма да се прилага при използване на изкуствени химически вещества.