Глобалното затопляне намалява аромата на цветята

Цветя, израсли при по-високи температури, произвеждат по-малко летливи съставки

Ароматът не е просто някакъв лукс, а заедно с цветовете и формата на цветята е част от важна стратегия за привличане на опрашители. Повишаването на температурите, комбинирано с глобалните климатични промени, се намесва в симбиозата растение-опрашител - взаимодействие, което е улеснено най-вече от цвета и аромата на растението, заяви експертът Алон Канани от университета.

Той констатира, че две разновидности на хибридната петуния, които са израсли при по-високи температури, произвеждат по-малко фенилпропаноиди- летливи съставки, които придават на цветята уникалния им аромат. Намаленото им производство е свързано с ограничена активност на синтезиращите ги протеини.

Екипът на Канани фокусирал вниманието си върху отделянето на аромат от растенията. Всеки аромат на цвете може да е съставен от стотици летливи съставки от различни биохимични групи. Генният механизъм, който е в основата на производството на тези съставки, не е добре опознат.

В рамките на отделно изследване Канани показа, че производството на фенилпропаноиди може да бъде поддържано или увеличено чрез вкарване на ген, известен като PAP1, от често използваното в лабораторни експерименти растение арабидопсис талиана. Той отстранява чувствителността към топлината при отделянето на аромат, съобщава БНТ.