Глобалното затопляне​ нанася вреди в Големия бариерен риф

35 на сто от коралите в северната и централната част на Големия бариерен риф са унищожени

Най-малко 35 на сто от коралите в северната и централната част на Големия бариерен риф са избелени вследствие на глобалното затопляне, заявиха учени. Преценката е въз основа на въздушни и подводни наблюдения на Големия бариерен риф, който е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и през март значително е пострадал в резултат на затоплянето на водата.

Проф. Тери Хюз, експерт по кораловите рифове от университета Джеймс Кук в Таунсвил в щата Куинсланд поясни, че климатичното затопляне е на път да нанесе големи вреди на едно от най-емблематичните места в Австралия.

"Констатирахме, че средно 35 на сто от коралите в северната и централната част на Големия бариерен риф между Таунсвил и Папуа-Нова Гвинея са унищожени или са на път да бъдат унищожени", се казва в комюнике на учените.

"За трети път през последните 18 години Големият бариерен риф е засегнат от значително избелване, свързано с климатичното затопляне. Сегашното избелване е много по-сериозно от предишните."

Нужно е да измине едно десетилетие, за да се възстановят коралите. Те могат да се възстановят, ако водата е студена, но могат също да умрат, в случай че избелването е продължително. Големият бариерен риф за малко щеше да бъде включен в списъка със застрашените обекти на ЮНЕСКО през 2015 г., съобщава БНТ.