"Славееви нощи" огласят Айтос

Животът

09-06-2016, 13:38

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

3000 показват талант под открито небе на Славееви нощи

Започва 48-мото издание на фолклорните празници, в които ще се включат над 2500 участници

За 48-ма поредна година, в най-големия изкуствено създаден парк в Югоизточна България - "Славеева река" в Айтос ще се проведат тридневнините фолклорни празници "Славееви нощи". Традиция е всяка година, в началото на юни, участниците в концертите и конкурсите да се надпяват със славеите на открита сцена с естествен природен декор. Над 2500 са тази година участниците в конкурсите.
48-то издание на „Славееви нощи Айтос 2016” ще се проведе на 10, 11 и 12 юни. Фолклорният празник съвпада с рождения ден на своя вдъхновител - композитора Филип Кутев. През м. юни Айтос ще отбележи и 113 години от рождението на най-известния айтозлия с участието на едноименния ансамбъл. 
Традиционно е участието на певци, инструменталисти и танцьори от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – София в програмата на празниците. От близо десетилетие, почетен председател на журито на „Славееви нощи” е проф. д-р Елена Кутева, дъщеря на композитора и Директор на ансамбъла. И поредното издание на Празниците тази година ще бъде открито с голям концерт на ансамбъла, създаден преди 65 години от Филип Кутев. Членове на журито тази година са Цвета Кехайова – вокален педагог, Крум Георгиев - музикант, Димитър Тонев – хореограф, Художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев” – град Бургас, Петър Димитров – Директор и Главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа” – град Ямбол.