Обама официално подкрепи Клинтън за вота

Не е имало по-подготвен човек от нея, смята президентът на САЩ

Барак Обама подкрепи официално кандидатурата на Хилари Клинтън за президент на САЩ, предадоха осведомителните агенции. Във видеозапис, публикуван на сайта на предизборната й кампания, президентът на САЩ заяви: "С нея съм. Вълнувам се и нямам търпение да се включа в кампанията на Хилари." "Не мисля, че някога е имало човек, по-подготвен от нея" за този пост, подчертава Обама.

Видеото бе разпространено, след като Обама се срещна с другия кандидат от Демократическата партия, сенатора Бърни Сандърс, който отказа да се оттегли от надпреварата за номинацията, спечелена на практика от Клинтън.

Обама и Клинтън бяха съперници по време на кампанията за изборите през 2008 г., които бяха спечелени от президента. Клинтън след това бе негов държавен секретар през първия му мандат.

Открито изразената подкрепата на Обама сега засилва натиска върху сегашния съперник на Клинтън, сенатора Бърни Сандърс, да се оттегли от надпреварата, за да може Демократическата партията да се съсредоточи върху кампанията срещу Доналд Тръмп, най-вероятния кандидат за президент на Републиканската партия.

Обама не показваше желание да се включи в предизборната кампания, преди да е станала ясна номинацията на Демократическата партия, отбелязва ДПА. Говорителят на Белия дом Джордж Ърнест нееднократно уклончиво отговаряше на въпросите кога американският държавен глава ще обяви подкрепата си.

Съперникът на Клинтън Бърни Сандърс се срещна с Обама по-рано днес в Белия дом, а тема на разговора им бе по-нататъшната насока на кампанията на Сандърс.

Сандърс каза пред репортерите след срещата, че ще продължи кампанията си и за предстоящите първични избори във Вашингтон във вторник. Той не подкрепи Клинтън, но каза, че ще се срещне с нея през следващите дни и се зарече да направи всичко, което може, за да не спечели кандидатът на републиканците Доналд Тръмп.

Хилари Клинтън приветства подкрепата, получена от Обама и заяви в интервю за Ройтерс, че за нея това значи наистина много. Много се радвам и за мен е чест, че президентът Обама и аз с течение на годините от яростни съперници се превърнахме в истински приятели, каза Клинтън.

Очаква се Обама да се включи в предизборната кампания на Клинтън още другата седмица - в сряда в Уисконсин.