Руснаци искат да открият фабрики в Бургас

Обсъдиха възможностите икономическо сътрудничество между руски производители и местни фирми

Възможностите за осъществяване на импорт и експорт през бургаското пристанище, закупуването и наемането на терени в бургаските икономически зони и опциите за сътрудничество между руски производители и местни фирми бяха дискутирани по време на среща на представители на Руския съюз на производителите със зам.-кмета по икономика, бюджет и финанси Красимир Стойчев, директора на Пристанище Бургас Диян Димов, представители на Индустриалната зона.

Кметът Димитър Николов откри срещата и приветства чуждестранната делегация.

Срещата бе организира от Фондация "Устойчиво развитие за България", която  е член на Международния съюз на производителите и се проведе със съдействието на Търговско- индустриална камара- Бургас и Руски информационен център- София.

"Община Бургас предлага специални облекчения за инвеститорите, включващи така наречената "Бърза пътека"  за административни услуги  и преференции при ползване и закупуване на терени",обясни по време на срещата зам.-кметът  Красимир Стойчев .

По-късно бизнес делегацията се срещна и с областния управител Вълчо Чолаков. Разкриването на консервни фабрики за обработка и експорт на продукция, корабоплаване и ремонт на кораби, винопроизводство, производство на метални изделия са само част от предложенията, които според Чолаков биха представлявали интерес за  бъдещи инвеститори.

В края на срещата домакини и гости се обединиха около идеята за провеждане на съвместен бизнес форум, по време на който да се конкретизират възможностите за съвместна работа между българския и руския бизнес.