Руските хулигани минали през София

Участници в метежа на “Стад Велодром” и улиците на Марсилия са минали през София. Това се вижда от торбичка с емблемата на летището в столицата ни, която се стиска от запалянко, който се обяснява нещо на трибуните, пише "24 часа". Около него друг вече е увил фланелка около главата си и е готов да атакува англичани.

Най-вероятната версия е, че руснакът просто от София е пътувал за Франция, като по традиция е закупил достатъчно количество водка от безмитния магазин.
Над 150 руснаци са участвали в безредиците, обясни на специална пресконференция прокурорът на Марсилия Брайс Робен. Няма обаче арестувани.

“Те са действали като добре организиран отряд. Няма доказателства за участието на нито един в безредиците”, обясни той.

Според него около 500 човека са добре тренирани и нямали друга задача, освен да правят безредици на трибуните.

В момента във Франция за европейското имало около 15 000 руснаци, твърдят източници от граничната полиция. Всичките са минали през Шенгенската система за сигурност и тя не е показала никакви съмнения.

Все пак има двама руснаци зад решетките, но те са хванати с нередовни документи и срещу тях няма повдигнати други обвинения. Най-вероятно е те да бъдат екстрадирани по бързата процедура от Франция и да няма други последствия за тях.

В същото време шестима британци, трима французи и един австриец бяха изправени пред съда, за да отговарят по обвинения в участие в битките с руснаците.
Тяхното участие било заснето с камери и има и веществени доказателства.

Сред арестуваните има и 16-годишно момче, което е участвало в безредиците.
Продължава да е критично състоянието на 50-годишния Андре Бах, който бе оставен бездиханен на улицата в Марсилия и бе спасен от полицията. Той е привърженик на “Портсмут” и ходел редовно на мачовете на националния отбор от дълги години.
Като първа мярка след скандалите на европейското френското правителство обяви, че ограничава продажбите на алкохол около стадионите, защото според експеритите това е главната причина за безредиците.

Забранява се и бирата с високоалкохолно съдържание. Специално за европейското бе пусната такава с 10,6%, която вече е нелегална.

Отделно организаторите помолиха полицията да затваря барове, ако види, че там сервират на откровено пияни посетители.

Английската футболна асоциация обяви, че приема сериозно заплахата от УЕФА, че отборът може да излети от европейското първенство при продължаване на инцидентите.
Лично наставникът на отбора Рой Ходжсън направи обръщение към запалянковците, в което ги моли да спрат с изстъпленията по време на първенството.

Всичко тръгна точно от британците, които два дни вилняха в Марсилия, преди да се появят руснаците.

Те дори замерваха и автобус със запалянковци от Русия, но на стадиона се появиха специално обучените момчета от московските “Локомотив” и ЦСКА.

“Показахме им, че са момиченца”, заяви един от лидерите на агитката на “Локо” Володя, който обаче не присъства на европейското. Той не познавал точно кои от неговите хора са тръгнали към Франция за еврофиналите.

Руснаците също се стреснаха след позицията на УЕФА. Спортният министър Владимир Мутко призна, че подобно поведение е недопустимо. Първата му реакция бе, че нищо особено не се е случило на стадиона и по улиците на Марсилия.