700 учители от Бургаска област ще участват в Националния събор

На събитието ще бъдат обсъдени квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти

12 хиляди преподаватели от страната ще участват в Националния учителски събор днес в „Арена Армеец“ в София.  Една от основните идеи на събора е да се продължи разясняването на Закона за училищното образование, който влиза в сила от 1 август. В просветното министерство са получени над 2000 въпроса, свързани с квалификацията на учителите, пенсионирането, новите програми, образователните стандарти.

Президентът Росен Плевнелиев ще открие събора, а заместник-министър Диян Стаматов ще разясни акцентите в новите държавни образователни стандарти, възможностите за квалификация на учителите, както и приоритетите на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж" в областта на средното образование. Делегатите ще получат и разяснителни материали за новия закон.

700 души от бургаска област пътуват в момента с 16 автобуса. Всички делегати са избрани на квотен принцип. "В бургаската група има както преподаватели от училища в града, така и от най-малките населени места", каза Констинти Янков, председател на синдиката на българските учители. "Командировъчните и пътните разходи се поемат от бюджета на училищата, а министерството на образованието ще осигури залата", обясни Янков.