Жертвите на "модерното" робство

Българи са жертва на трудова експлоатация в Южна Италия

Все повече българи стават жертви на трудова експлоатация в Европа. Близо 80% от потърпевшите са мъже между 30 и 50 години по данни на Националната комисия за борба с трафика на хора. Зачестяват и сигналите за сезонни работници, които попадат в канали за трафик, покровителствени от италианската мафия. В провинция Фоджа в Южна Италия през лятото легално работят 4 хиляди и 500 българи. Десетки обаче остават извън статистиката, защото търсят препитание на черно и така попадат в капана на ,,модерното" робство".

Снимки с условията на труд, при които работят наши сънародници, са направени през май в гето, което се намира на 15 километра от град Фоджа в Южна Италия. В постройките от картон и дъски живеят около 500 берачи, предимно българи от Пазарджик, Кърджали и Монтана. Тук работата се осигурява от местни посредници. Трудови договори няма, а заплащането е 2 евро на час, което е четири пъти по-малко от минималната ставка определена от закона. По данни на синдикатите в региона има четири вида мафия.

Валентина Васильонова, зам.-председател на Федерацията на независимите синдикати от зeмеделието
"Чували ли сте за Каберлати. Това е мафиотът, който се грижи за работниците - да им намира работа, дали ще им плаща е друг въпрос, ако им плаща ще е по-малко, да посредничи с фермера."

Не винаги обаче има работа за всички, а завръщането у дома за някои се оказва невъзможно.

Валентина Васильонова, зам.председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието
"Със сълзи на очи ми казаха, че вече не са се връщали в България трета-четвърта година. Дори и когато е имало смъртен случай в семейството, защото не са имали пари да се приберат."

Някои заминават с децата си, които също помагат на полето. През лятото температурата достига 40 градуса. В гетото няма течаща вода, електричество, нито контейнер за боклук. За болните се грижат доброволци. От години се водят разговори с кметството, за да се прибере поне боклука, но без резултат.

Това място съществува и поради безразличието и нечувствителността и невъзможността за действие и на местните власти.

БНТ: Защо българската държава също не повдига този въпрос?
-Предполагам, защото не знаят.

Сигналите за трафик на българи с цел трудова експлоатация се увеличават и в страни като Гърция, Испания, Швеция и Чехия. Над 70 сигнала са регистрирани миналата година предимно в земеделието.

Камелия Димитрова, Национална комисия за борба с трафика на хора
"Имаме случаи, при които лицето заминава с една цел бране на боровинки, но при липсата на реколта е принудено да проси от трафиканта отново, за да възстанови този дълг за организиране на пътуването, за обезпечаването на тези условия."

Най-често трафикантите взимат документите на работниците и ги заплашват, че ако се оплачат, че бъдат наказани от властите и екстрадирани в България. Трябва да е ясно обаче, че няма да има наказание, а помощ. Освен чрез фалшиви посредници в капана на трудовата експлоатация може да се попадне и чрез така наречените пакетни оферти, при които работодателят обещава организиран транспорт и жилище.

Борислав Божидаров, сътрудник трудова миграция в посолството на Кралство Нидерландия в България
"Някои от тях представляват заробване на човека. Извън работота той няма нищо. Ако загуби работата си, той губи транспорта, жилището си, губи медицинските си услуги. Въобще всичко."

През последните три години за трафик на хора в България са осъдени малко над 200 души, а близо 500 са регистрираните жертви, съобщава БНТ.