Усвоените евросредства на човек от населението в Тервел достигат 1974 лева

По данни от три информационни системи

Усвоените евросредства на човек от населението в община Тервел за отминалия програмен период достигат 1974 лева към края на май, съобщи заместник-кметът Диана Илиева. Общината е усвоила общо над 31 050 000 лева за 30 проекта по пет оперативни програми - "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на човешките ресурси", Програмата за развитие на селските райони и Програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния-България". От кметската управа обобщават постигнатото, като се позовават на данните от три информационни системи, отчитащи усвояването на средствата от европейските фондове.
В информационната система на Държавния фонд "Земеделие" община Тервел фигурира като бенефициент по 21 проекта с обща стойност на усвоените средства 18 620 926 лева. Реализирани са инвестиции в изграждане на пункт за управление на животински отпадъци, основен ремонт на улици в Тервел и на улично осветление в селата Нова Камена и Кочмар, строителство на ново читалище в село Зърнево, на център за социални услуги в село Коларци и редица други.
По два проекта за трансгранично сътрудничество са усвоени близо 103 000 лева. В информационната система ИСУН, в която са посочени шест проекта на общината за близо 9 512 000 лева, не е отразено изграждането и оборудването на претоварната станция за битови отпадъци в Тервел, уточняват от кметската управа. Усвоеният ресурс достига 2 815 000 лева. Сумата ще бъде отразена в ИСУН като усвоена от община Добрич като водеща по проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци. Община Тервел обаче е възлагала обществени поръчки за дейностите по претоварната станция и обектът е част от общинските активи.