Пациенти на хемодиализа се събраха в с. Младежко

Новините

20-06-2016, 13:30

Снимка:

Пресцентър МБАЛ Бургас

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

1 милион километра в помощ на болните на хемодиализа

Бургаската болница купува пет нови апарата за хемодиализа

МБАЛ Бургас осигури транспорт за повечето участници въпреки неделния ден

За втора поредна година МБАЛ Бургас подпомогна годишната среща на пациентите на хемодиализа в Бургаска област. Тя се проведе край село Младежко, Община Малко Търново. Срещата е инициатива на пациентската организация „Здравец“, която обединява пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализирани.

Част от участниците пристигнаха с коли на МБАЛ Бургас, осигурени с разрешение на ръководството на болницата. Това се случва по молба на началника на отделението по хемодиализа д-р Петя Купенова. Тук познават всеки пациент, защото хората идват на хемодиализа през ден, в продължение на години. Отделението поддържа много добри отношения с пациентската организация и се стреми да решава заедно с нея всеки възникнал въпрос.

„И ние бяхме поканени да участваме в срещата, а пациентите са благодарни, че болницата подпомага транспорта и предоставя своите коли в неделен ден, който е почивен  за шофьорите“, сподели д-р Купенова. Тя е на мнение, че всички пациентски форуми са много полезни, защото хората се чувстват насърчени и окуражени в ежедневната битка с болестта.

Около 190 са пациентите на хемодиализа в Бургаска област. Ръководството на болницата полага всички усилия, за да се чувстват те комфортно. Предстои ремонт на отделението, както и покупка на още един микробус и пет нови апарата за хемодиализа.