Три дарения прави Вежди Рашидов

Министърът открива изложба тази вечер

Министърът на културата Вежди Рашидов ще направи тази вечер три дарения от ценни произведения на изкуството. В 18 ч в галерия “Средец” на министерството ще бъде открита изложбата “Дарението” - българска и западноевропейска живопис и графика от личната колекция на Рашидов, която ще отиде в Националната галерия. Тя включва над 35 творби, събирани от него през годините, които ще влязат във фонда на най-голямата ни галерия. На събитието ще бъдат обявени и още два дарителски жеста на Рашидов. Средствата от благотворителната изложба с акварели, рисувани в Германия, ще бъдат дарени на Клиниката по детска онкология при болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”. А Националната художествена академия ще получи ценни издания в областта на изобразителното изкуство - каталози и книги от личната библиотека на Рашидов.

“Всяка колекция има своята история. Аз като силно емоционален човек на изкуството не колекционирам, а откривам и събирам истории”, споделя Рашидов. Той посочва още, че именно от дарения са основани много големи музей.

“Никой нищо няма да отнесе отвъд. Това е капитал за държавата. Народ, който няма музеи, няма памет, няма къде да съхрани паметта си”, казва още министърът на културата.