Опасно ли е фалшивото сирене в магазините?

Имитиращите продукти с вложени немлечни мазнини не са забранени от закона, обясни експерт

Какво опасно има във фалшивото сирене в магазините? Екип на Нова телевизия отиде в лабораторията на Агенцията по безопасност на храните, за да потърси отговор на този въпрос.

"От около 250 млекопреработвателни предприятия в България 11 са декларирали, че произвеждат имитиращи продукти. Около 58 са декларирали, че имат смесено производство. Всички останали са заявили, че произвеждат само млечни продукти”, обясни д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол на храните” в БАБХ.

Той уточни, че имитиращите продукти с вложени немлечни мазнини не са забранени от закона. Те са разрешени при определени условия, а именно на етикета да е упоменато, че продуктът съдържа растителни мазнини. Не във всички случаи обаче това се прави и именно това е проблемът.

"Проблемът е абсолютната заблуда на потребителя да се сложи етикет сирене, а вътре да има 50% растителна мазнина”, добави д-р Кулински.

"Въпросът за вредата на растителните мазнини се дискутира много отдавна. Към момента те не са забранени”, обясни още той. БАБХ продължават проверките и взимането на проби от млечни продукти за наличие на немлечни мазнини.