Първият производител на сирене с "палма" хлопна кепенци

Не отговарял на 3 изисквания, наложена му е и глоба от 5000 лева

Затваряме производствените мощности на производител на сирене заради открити растителни мазнини в съдържанието на млечния продукт. За това информира д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитиран от "Монитор". Търговецът не отговарял на изискванията при три от взетите проби. От агенцията обаче обясниха, че нямат право да съобщават името на производителя или марката на продукта. На фирмата ще бъде наложена санкция от 5 хил., като ще бъде преустановена и дейността й за определен период от време.

Наредбата за спиране на дейността пък ще бъде подадена от директора на местната дирекция по безопасност на храните. На компанията производител на въпросния млечен продукт ще трябва да се изготви одитен доклад, а за да стартира производството си отново, ще трябва да изпълни всички препоръки на агенцията по храните, както и да предостави гаранции за качеството на продукцията си.

Илиев заяви, че е бил изненадан от поведението на неправителствената организация „Активни потребители“, които преди седмица оповестиха марките, които не отговарят на изискванията на закона, както и заради упреците, че държавното ведомство не си вършело работата.

„Няма никакъв хранителен апокалипсис по отношение на храните. Да, има измамници, но от гледна точка на здраве и безопасност на храните страната ни няма проблем, бе категоричен шефът на агенцията. Той сподели още, че от март до сега са изследвани 424 проби, като само в 8 или 2% от тях има открито наличие на немлечни мазнини.

Според новия Закон за храните, който предстои да влезе в сила до няколко месеца, санкциите за нарушителите са от 2 до 8 пъти по-високи спрямо сегашните разпоредби.

През следващите 2-3 месеца от Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват млечните изделия на пазара. Пробите обаче няма да се взимат от производителите, а от магазините. Обект на проверки ще са освен големите търговски вериги, така и малките и дори кварталните бакалии.

Проверките ще обхванат 28-те области на страната, като ще бъдат проверявани всички млечни продукти – краве сирене, кашкавал и масло. А освен тях съвсем скоро инспекторите ще започнат да проверяват и киселото мляко.

Експертите допълниха, че вече е пусната заповед за усилени проверки по родното Черноморие във връзка с нерегламентираната продажба на царевица и други продукти по плажната ивица. През миналата година трите областни дирекции във Варна, Добрич и Бургас са извършили 2400 извънредни проверки, съставени са 90 акта и са затворени 6 – 7 временни обекта.