Ген. Михо Михов: Няма риск от конфликт в региона

В Европа няма условия за класически военен кофликт

За „психическото здраве” на държавните ни ръководители се загрижи депутатът от АБВ и бивш началник на генщаба ген. Михо Михов, след като вчера президентът Росен Плевнелиев заяви, че разпад на ЕС ще бъде последван от война.

Днес генералът посочи по bTV, че правителственият доклад за националната сигурност е със заключението, че в региона няма условия за конфликт. По думите му „внушения, които се внасят от зад граница” водят до смут сред експертите. Заради това и от АБВ искат да се изясни какво се говори с чуждестранни представители, „били те и съюзници”.

Ген. Михов посочи, че „напоследък се създават условия за формиране на фронтове в черноморско-каспийския и балтийския региони”, като инициативите за съвместни действия на черноморските страни и за формиране на многонационална бригада на източния фланг на НАТО са ясно „послание” към Русия – макар българският анализ да не показва риск от конфликт.

По думите на Михов обещаните в срещата на НАТО в Уелс 2% от БВП за отбрана и определянето на сериозни заплахи от Изток са били „импровизация” и в крайна сметка не са се материализирали. Именно заради това и депутатите ще изслушат военния министър Николай Ненчев и външния Даниел Митов, за да стане ясно какъв мандат ще имат те за срещата на пакта във Варшава и „за какви цели сме готови да предоставим сили”.

„Българската армия ще изпита не само приемствен колапс, но и липса на личен състав – близо една бригада липсва, къде ще ги раздаваме?”, запита той. По думите му армията се нуждае не просто от модернизация, а от превъоръжаване, но нейният фундамент все още не е разрушен фатално.