Еркечкото лазаруване с номинация за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

Министърът на културата Вежди Рашидов отличи обичая с медал "Златен век"

Министърът на културата Вежди Рашидов награди с голямото отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на цар Симеон Велики и грамота Групата за автентичен фолклор при НЧ „Просвета 1906” – с. Козичино, за елемента на нематериално културно наследство – „Еркечкото лазаруване - живата традиция”. Грамотата е за принос в опазването и популяризирането на националната културна идентичност и по повод вписването в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство – 2016 г.

Наградата получи инж. ик. Кольо Николов, председател на Областния читалищен съвет-Бургас и член на Върховния читалищен съвет, по време  на официална церемония в Министерството на културата. Събитието постави финала по провеждането на Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“ – етап 2016. От всички подадени 41 кандидатури, експертна комисия  излъчи предложение за нови 10 елемента, които да бъдат вписани в Националната листа на нематериалното културно наследство. Сред отличените, първи получиха наградата си жените от Група за автентичен фолклор при НЧ „Просвета 1906” – с. Козичино, общ. Поморие.

„Това са новите 10 попълнения и елементи от нематериалното ни културно наследство, част от тези номинации ще бъдат предложени за включване в Световната листа на ЮНЕСКО”, каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на официалната церемония за вписване на новите елементи в Националната листа на елементите на нематериалното културно наследство.