Еньовден край село Стоилово (снимки)

Животът

24-06-2016, 17:55

Снимка:

Туристически център - Малко Търново

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еньовден е. Берат се билки, не се работи!

Малко Търново с автентично изпълнение на обреда Кукер без маска

Вярва се, че на този ден природата е най-могъща, а билките са заредени с магическа сила

Община Малко Търново и Народно Читалище "Просвета 1914" организираха вълнуващо събитие за Еньовден в местността Чадъра над село Стоилово. 

Еньовден (Яньовден, летният Ивановден) е един от най-големите празници в народния календар. Той се чества днес (24 юни) по нов стил, когато по църковния канон е рождението на Св. Йоан Кръстител.

Календарно празникът е свързан с лятното слънцестоене. Вярва се, че на този ден природата е най-могъща, а билките са заредени с магическа сила. В нощта срещу празника особена сила придобива и водата. Най-силна е така наречената. "мълчана вода", която се взима на залез слънце при пълна тишина.

Още вчера край странджанското село Стоилово се събраха жители и гости на китния край, за да отбележат празника по стара народна традиция. Малко преди залез слънце, младите моми събраха билки и оплетоха венци. Те наляха „мълчана вода” от лечебния извор край манастир „Света Троица” и оживиха гората с фолклорни песни и танци.

На днешния ден девойките посрещнаха изгрева на слънцето и преминаха през еньовия венец, който сами сътвориха от 77 билки. Яньовата булка (най-малкото момиченце сред тях) представи китките на момите, а възрастните жени ги наричаха за здраве и берекет.

Освен традиционните обреди, на събитието имаше и редица интересни нововъведения. Експерти биолози изнесоха беседа за най-разпространените и най-редки билки в Странджа планина, а доброволци показаха на своеобразна арт работилница как се направи почистващ лосион и извлек от лечебните треви.