Специализирано звено ще опазва културното наследство на Бургас

Новините

25-06-2016, 14:21

Снимка:

Пресцентър на Община Бургас

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Влизаме в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство

Млади автори показват българското културно наследство

Общините вече ще управляват местните сгради - паметници на културата

Общините вече ще управляват местните сгради паметници на културата. Това реши Народното събрание, като прие на второ четене промените в Закона за културното наследство. За Югозападен район звеното ще е в Столична община, за Южен централен район - в община Пловдив, за Югоизточен район - в община Бургас, за Североизточен район - в община Варна, за Северен централен район - в община Велико Търново, за Северозападен район - в община Плевен.
Според новите текстове в рамките на утвърдената численост на общинската администрация във всеки от шестте икономически района на страната ще се създадат звена за опазване на културното наследство.
Звената ще се състоят от най-малко трима души. Те ще могат да издават писмени становища за недвижими културни ценности, които не са категории "световно" и "национално" значение, намиращи се в общините от съответния планов икономически район.
Звената ще работят под методическото ръководство на Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство. Представител на института ще участва в подбора на специалистите в новата структура.