Не, не е сън, Исландия елиминира Англия !

Спорт

28-06-2016, 12:04

Снимка:

reuters

Автор:

Михаил Савов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Приятната изненада се нарича Уелс

Исландия е Лестър на Евро 2016

Няма нищо случайно в успеха на коравите островитяни

Не, не е сън, Исландия елиминира Англия на осминафинал на европейското първенство във Франция.

Всъщност "изпълненията" на Англия датират още от 1950 година на световното в Бразилия. Тогава,надменните англичани губят в групата с 0:1 от събрания набързо национален отбор на САЩ.


Сега, обаче срещата с Исландия имаше елиминационен характер. И Англия ще трябва да отпътува още след осминафиналите за дома.


Дотук да говорим за екзотиката на победата на Исландия. Защото тази островна държава, която наброява 330 000 жители съвсем резонно победи отбора на Рой Ходжсън. Още в квалификационните групи исландците биха, два пъти при това, тимът на Холандия.А както е известно сериозния отбор на "лалетата" не можа да се класира за европейското първенство.


В сегашния поход към четвъртфиналите Исландия няма загуба. Равни мачове с Португалия и Унгария и победа с Австрия в групите и второ място. И съвсем логично триумф над Англия.


Преди и след мача исландските футболисти говореха и продължават да говорят за английските играчи и английския футбол като за кумири. Те си признават, че обичат Висшата английска лига и този футбол. Но това не им попречи по горд начин да победят своите любимци. При това след като губеха в началото с 0:1 след дузпа отбелязана от Рууни. Но още до 18-ата минута поведоха с 2:1 след голове на Сигурдсон и Ситорсон и задържаха резултата до края. Не с глуха защита,а с отлична тактика.

Голяма заслуга затова има единият от техните треньори Ларс Лагербак. Не случайно подалия веднага оставка от поста треньор на Англия джентълмен Рой Ходжсън заяви, че Лагербак заслужава да му издигнат паметник затова,което е направил и за шведския футбол, и сега за исландския.

Вече излязоха четирите четвъртфинални двойки. Полша-Португалия, Белгия-Уелс, големият сблъсък Германия-Италия и оформилата се изненадващо двойка Франция - Исландия. В никакъв случай Дешан и неговите футболисти не трябва да смятат този мач предварително за "подарък". И без това Франция показа, че през първите полувремена на досегашните си мачове не играе нищо. Но Исландия, за разлика от Ейре,ако вземе преднина може и да  я задържи. Затова Дешан не трябва да прави тактически своеволия, а да си нареди състава по печеливш начин.Но да не чака второто полувреме.

А Исландия не само е Лестър на това европейско първенство. Просто тези симпатяги се оказаха и с много висок професионален дух. Със сигурност никой няма да се разсърди, ако техния триумфален път продължи нататък.
Може да се окаже, че след изненадващия шампион Лестър във Висшата лига, да има и изненадващ шампион на Европа. В тези сметки може да бъдат сложени Уелс и в известен смисъл Полша. "Дружина полска" е правила исторически моменти на световни първенства като се е класирала два пъти на трето място през 1974 и 1982 година. Защо поляците да не се надскочат на европейско първенство. Което и за тях ще е в графата "за първи път"...